vineri, 10 ianuarie 2014

In satul Izvoarele apa este contaminată deja

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică astăzi de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


În satul Izvoarele apa este contaminată deja
(din ciclul: „Explorarea gazelor de şist a început pe şustache încă din septembrie 2013”)

autor: Cezara Mironică
situl: Vremea Nouă
data: 14 octombrie 2013


    Fracturarea hidraulică pregătită de Chevron este un dezastru ecologic!
    Incredibil. La protestul de la Bîrlad de pe 12 octombrie, activistul de la Vama Verde, Paul Iurea, ne-a pus la dispoziţie, în exclusivitate, un buletin de analiză a apei de la Izvoarele (judeţul Galaţi), zona petrolieră unde au loc acum cutremurele ce nu se mai sfîrşesc şi unde apa de băut nu mai este potabilă!

Image1
Paul Iurea, activistul de la Vama Verde invitat la emisiunea „Codul lui Oreste”

     Deşi autorităţile spun că apa a fost contaminată „însă nu din cauza exploatărilor petroliere din zonă”, un buletin de analiză pe care primarul din Izvoarele l-a ascuns de ochii sătenilor şi-a presei dovedeşte că, de fapt, apa a fost contaminată în urma fracturării hidraulice de la sondele din zonă! Actul respectiv dovedeşte din plin prezenţa unei substanţe în apa sătenilor de la Izvoarele, iar acest lucru a fost ascuns oamenilor şi se pune întrebarea firească DE CE? Acelaşi lucru ne aşteaptă şi pe noi, în cazul în care se va începe explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
    Pentru că-n judeţul Vaslui se preconizează a fi ridicate peste 2.800 de sonde de către Chevron care vrea să exploateze gazele de şist din zonă, activiştii antifracking (n.t. – anti fracturare hidraulică) iau atitudine pentru a nu se ajunge la dezastre ca în comuna Izvoarele-Galaţi. După cum se ştie deja, numărul cutremurelor produse în zona Galaţi a ajuns la 263, începînd cu data de 23 septembrie 2013, de cînd a avut loc primul fenomen seismologic în această regiune, conform datelor publicate-n acest week-end pe pagina de Internet a Institutului National de Fizică a Pămîntului (INFP).
---------------------------------------------
    Pentru mai multe detalii accesaţi fişierul pdf din ataşament (sau pe cel de la ​ adresa aceastae unul şi-acelaşi lucru), deoarece observ că serverul Institutului Naţional de Fizică a Pămîntului – ​www.infp.ro – mai dă rateuri uneori (mie mi s-a-ntîmplat chiar astăzi ca vreme de cîteva ore să nu-l pot accesa).
    Care va să zică, OMV Petrom a început prospecţiunile pentru exploatarea gazelor de şist înaintea gigantului Chevron, avînd grijă s-o facă pe şustache încă din luna septembrie a anului trecut, iar reprezentanţii companiei au motivat că „ei sapă să caute petrol şi că nu este nici un motiv ca lumea să intre-n panică din cauză că apar mici cutremure şi că sătenilor li se fisurează pereţii caselor”. Vaaai, sărăcuţii, cît de frumos ştiu ei să mintă!
---------------------------------------------

    Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi avertizează că apa din fîntînile aflate în localitatea Izvoarele, unde în luna septembrie au avut loc mai multe cutremure, nu este potabilă, iar populaţia trebuie să evite consumul acesteia (n.t. – exact cum povestea Vlad Ursulean că păţesc americanii din Pennsylvania, vezi scrisoarea cu titlul Consecinţele exploatării gazelor de şist, expediată vouă pe 1 noiembrie 2013). Tocmai acest lucru a îngrijorat lumea, astfel că s-au cerut explicaţii peste explicaţii. Însă adevărul este că li se ascunde oamenilor faptul că la Izvoarele a început fracturarea hidraulică în zonă.
    Iată ce-a declarat Paul Iurea: „Ştim cu toţii şi sîntem informaţi că fracturarea hidraulică se face prin multe cutremure mici. Acestea pot sensibiliza o zonă seismică. Nu ştim încă şi aşteptăm de la cercetători să ne spună de ce sînt acele cutremure la Izvoarele în zona Schela, Slobozia-Conachi şi alte sate. De ce s-a poluat apa, de ce le-au crăpat casele? Au venit specialişti cu care am vorbit şi am un buletin de analiză a apei, comandat de primarul din Slobozia-Conachi, pe care vi-l pun la dispoziţie, pentru că el a ascuns aceste rezultate oamenilor.”

Buletin analiza obtinut de Vama Verde de la Izvo
Cele două probe de analiză (numerotate 4630 şi 4631) au fost recoltate în data de 1 octombrie 2013
de la doi localnici din satul Izvoarele (Marin Simion – 4630, respectiv Moldoveanu Star – 4631).
Eventual, dacă simţiţi nevoia, puteţi să daţi clic AICI pentru mărirea pozei
.

    „În acest buletin se vede clar că în apă se află hidrogen sulfurat. Cînd avem hidrogen sulfurat în apă, e clar că acolo se forează pentru gaze, nu pentru petrol. Avînd prezent acel hidrogen sulfurat, este clar că acolo se face fracturare hidraulică ÎN SECRET. Cutremure mici, apă cu hidrogen sulfurat – este clar. Urmează ca în comuna Pungeşti să se instaleze prima sondă de explorare a gazelor de şist. Ca să se afle cît gaz există într-un anumit areal, trebuie să se fractureze hidraulic. Nu trebuie să lăsăm să se întîmple asta”, a mai adăugat Paul Iurea.


sursa: situl „Vremea Nouă

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică astăzi de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails