sâmbătă, 8 februarie 2014

Fluxuri gigantice de particule energetice în centrul Căii Lactee

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică în data de 30 ianuarie 2013 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


Fluxuri gigantice de particule energetice în centrul Căii Lactee

    În data de 2 ianuarie a acestui an, mai mulţi astronomi din Australia, Statele Unite ale Americii, Italia şi Ţările de Jos îşi raportează observaţiile în revista Nature. Centrul Căii Lactee este sursa unor fluxuri gigantice de particule încărcate cu energie.
    Energia acestor fluxuri este echivalentă cu aproximativ de un milion de ori aceea a unei stele care explodează, şi se deplasează cu circa 1.000 de kilometri pe secundă, pornind din centrul galaxiei şi apoi în susul şi-n josul Planului Galactic.
    Cît de mult se extinde această energie? Cam cît jumătate din diametrul galaxiei, adică 500.000 de milioane de milioane de kilometri – o distanţă imposibil de imaginat de mintea umană, dar care cu ajutorul radiotelescopului s-a observat că luminează două treimi de cer, aşa cum poate fi văzută ea prin acest instrument.

http://i.imgur.com/VpuzPBi.jpg Explozia din centrul Căii Lactee observată cu radiotelescopul

    Oamenii de ştiinţă sînt de părere că fluxurile energetice în discuţie sînt determinate de mai multe generaţii de stele care s-au format şi-au explodat în Centrul Galactic în ultimii o sută de milioane de ani. Ele transportă nu doar gaze şi electroni de energie înaltă, ci de asemenea, şi cîmpuri magnetice puternice, contribuind la crearea cîmpului magnetic general al galaxiei.
    Faptul că apariţia acestor particule extrem de încărcate cu energie apar tocmai acum, cînd tradiţiile spirituale ale lumii profeţesc intrarea într-o nouă eră nu este o întîmplare (sau „o pură speculaţie”, cum s-ar grăbi să creadă unii). De asemenea, energia fotonică ce le însoţeşte susţine din plin transformarea în bine a omenirii ce nu mai poate fi oprită.


sursa 1: DailyGalaxy.com
sursa 2: revista „Nature

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică în data de 30 ianuarie 2013 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails