duminică, 11 mai 2014

Dacii – noi dezvăluiri

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică în data de 9 iulie 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


Dacii – noi dezvăluiri (2012)
(din ciclul: „Nemuritorii” sau „Cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci” – partea a 2-a)

    Citat din Daniel Roxin (realizatorul principal şi sufletul acestor documentare extraordinare):
    Poporul român este continuatorul dacilor, NU şi al romanilor, iar filmul „Dacii – noi dezvăluiri”, prin dovezile istorice şi probele materiale pe care le prezintă, considerăm că va dovedi acest lucru.
    Realizat prin contribuţia mai multor personalităţi, inclusiv doi istorici, documentarul pe care îl oferim astăzi spre vizionare, completează într-o manieră mai riguroasă, mai ştiinţifică filmul „Dacii – Adevăruri tulburătoare”, demolînd teoria falsă a romanizării Daciei. Cu siguranţă, multe dintre lucrurile prezentate în acest film vor fi, pentru publicul larg, surprize de proporţii...
    Cîţi dintre români ştiu oare că dacii liberi i-au atacat, după anul 106, pe romanii din provincia cucerită şi că au obţinut şi victorii asupra lor? Că retragerea romanilor din Dacia a fost făcută ca urmare a presiunilor dacilor liberi? Că aceştia au atacat Imperiul Roman la sud de Dunăre chiar şi după retragerea aureliană din anul 271?... Sau cîţi ştiu că în secolul III e.n., dacii liberi au reuşit, pentru o scurtă perioadă, să unifice zona sudică din Balcani a Daciei lui Burebista? Cam cît de romanizaţi credeţi că puteau să fie dacii ca să facă aceste lucruri? Pentru că este o aberaţie colosală să pretinzi că dacii „cu o mână” se luptau să îi alunge pe romani, iar „cu cealaltă” preluau limba, tradiţiile şi cultura acestora, ba îşi mai şi ofereau femeile romanilor ca să se nască „noul popor”!
    Despre toate acestea şi multe alte evenimente istorice uimitoare în filmul „Dacii – Noi dezvăluiri”.


    Nota redacţiei:
    Conform unei tradiţii adînc împămîntenite şi care-a dat roade neaşteptate de-a lungul timpului, partea a doua a acestui film a fost lansată oficial tot pe YouTube, dar în data de 02 iulie 2012, de către acelaşi Gabriel Vasilescu (un colaborator apropiat de-al lui Daniel Roxin, însă şi editor video şi co-producător al seriei „Dacii”).
    Se pare că din lipsa fondurilor sau – cine ştie?! – şi-a altor probleme apărute ulterior (dacă vă aduceţi aminte, Daniel Roxin promitea la sfîrşitul primei părţi că a doua serie se va numi „Arhivele regale ale dacilor” şi că va fi lansat în cadrul lunii aprilie a.c.), ei bine, acest lucru nu s-a mai întîmplat. Sau, mai bine spus, nu s-a întîmplat ÎNCĂ!
    Mulţumesc şi vizionare plăcută tuturor, chiar şi celor care, din varii motive, vor deschide acest mesaj mult mai tîrziu (poate că acum, fiind mijlocul verii, se află-n concediu; poate că i-a trimis firma să „joace-n deplasare”, în străinătăţuri, la munca de jos; sau poate că....).PS: Pentru cei care n-au văzut prima parte a acestui minunat documentar istoric şi, implicit, nu ştiu despre ce este vorba acolo, îi rog să citească scrisoarea cu titlul Dacii – adevăruri tulburătoare, trimisă cunoscuţilor mei în data de 9 aprilie 2012, la o lună şi două zile de la lansarea „la fel de oficială” (adică tot pe YouTube) a primei serii.

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică în data de 9 iulie 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails