marți, 21 ianuarie 2014

Secretele puterii politice după A.N. Chomsky

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică în data de 25 noiembrie 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


Secretele puterii politice după A.N. Chomsky
(din ciclul: „Ca să înţelegem ce ni se-ntîmplă”)

sursa: Cotidianul.punct.ro
autor: Aurel I. Rogojan
data: 8 septembrie 2012

http://i.imgur.com/jvlgvbf.jpg
Avram Noam Chomsky

    Avram Noam Chomsky (n. 1928) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (n.t. – MIT = Institutul Tehnologic Massachusetts).
    În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi-o personalitate marcantă a stîngii politice din SUA.
    Noam Chomsky a identificat şi-a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se sprijină puterea politică în criza de legitimitate şi pe care el le numeşte „strategii ale diversiunii”. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit „Decalogul Chomsky”.


Decalogul Chomsky

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decît cu problemele lui adevărate
     Pentru aceasta trebuie să-i distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptînd-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

http://i.imgur.com/LXPMJv6.jpg
Andreea Marin în versiune nord-americană

http://i.imgur.com/lpSv3lM.jpg
Un fel de Sharon Stone la scară mai mică, vărsînd lacrimi la tot felul de emisiuni
cretine de la TV, gen „Iartă-mă, plînge-mă!”, „Surprize, surprize!” şi-alte
idioţenii asemănătoare de la noi, care să-i facă pe oameni să dea apă la şoricei
pentru „o surpriză” pe care publicul (spectator şi telespectator) o intuia deja.


2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
„Cel de-al doilea Pearl Harbor”, înfăptuit cu acordul Guvernului SUA (ca şi primul, de altfel – pentru cine a uitat, e vorba de ăla din 07 decembrie 1941)
http://i.imgur.com/Y9kXT6y.jpg
    Pentru aceasta trebuie să inventezi false ameninţări, ori să creezi probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi trebuie să oferi soluţiile.
  Un exemplu: Mai întîi favorizezi insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice (vezi legea din SUA numită „Actul patriotic”, care-a fost imediat promvată după dărîmarea Turnrilor Gemene şi care îngrădeşte foarte mult libertăţile cetăţenilor americani).
     Dacă vă amintiţi, exact acelaşi lucru îl spunea şi David Icke într-unul din filmele-interviu, prin tehnica de manipulare pe care el a numit-o „Problemă-Reacţie-Soluţie” – vezi mail-ul cu titlul: Mic scenariu de film în trei acte, expediat vouă în data de 25 octombrie 2012 (din păcate, datorită faptului că n-am decît două mîini şi-un singur creier – şi-ăla prost, conform opiniei unora! – filmul respectiv vă va fi prezentat într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat). Însă pînă atunci iată citatul:

    «...Această tehnică numită „Problemă-Reacţie-Soluţie” presupune 3 paşi importanţi, prin care oamenii sînt făcuţi să accepte benevol rezolvările oferite de adevăraţii conducători ai Planetei, pe principiul „Noi creăm o falsă problemă şi tot noi vă oferim şi soluţia salvatoare, astfel încît să fiţi nevoiţi s-o acceptaţi, inducîndu-vă senzaţia că voi ÎNŞIVĂ aţi ales acea soluţie.”...»


3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău
    Pentru aceasta, mecanismele propagandei „albe” (cea oficială, integral asumată de guvern), „gri” (cea parţial asumată) şi „negre” (cea niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permanenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.
   Citez din „consideraţiile unui mic autor clasic în viaţă” (vezi acelaşi mail trimis vouă pe 25 octombrie 2012):
    «...Iar cei din umbră abia au aşteptat acest moment, anume punerea-n practică a ceea ce plănuieseră de la bun început: să instaureze, în paşi mărunţi şi insesizabili oamenilor de rînd, Noua Ordine Mondială – atenţie, cu acordul TĂU, al fiecărui cetăţean al Planetei – prin promovarea a tot felul de legi care îngrădesc treptat libertăţile omului! ...»
    Îm, cum e? Se suprapune ce v-am scris eu pe 25 octombrie peste ceea ce afirmă d-l Chomsky?


4. Poporul trebuie să creadă că pînă şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său
    Pentru aceasta trebuie să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amînat.
    Hai să citez iarăşi din acelaşi mail trimis pe 25 octombrie, respectiv din „consideraţiile unui mic autor clasic în viaţă”:
    «...Treptat, tot vînturîndu-li-se pe la urechi asemenea lozinci, oamenii încep să creadă aceste minciuni difuzate la greu pe toate canalele media oficiale, de dimineaţă pînă seara, pînă la îndoctrinare. Drept urmare, fiind menţinuţi în această stare de hipnoză mediatică, lumea va accepta tacit măsurile pe care le vor lua autorităţile statului, oricît ar părea de grele...»


5. Poporul trebuie să aibă o gîndire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
    Pentru aceasta trebuie să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gîndire infantilă. În felul acesta îndrepţi mulţimile spre un tip de gîndire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.
    În privinţa incapacităţii sesizării legăturii dintre cauză şi efect, iată un alt pasaj din aceeaşi scrisoare, datată 25 octombrie 2012 (scrisoare datorită căreia am fost luat la mişto de unii dintre voi):
    «...Totul se face pe faţă, sub ochii noştri, şi se bazează pe un lucru fundamental, studiat de milenii de către cei din întuneric. Anume, pe faptul că psihicul uman actual (atît cel individual, cît şi cel colectiv), datorită stării de hipnoză sau adormire în care se află, NU este capabil să reţină detaliile evenimentelor la care oamenii sînt supuşi, in urma unui test oarecare...»


6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea, făcîndu-l să acţioneze sub impulsul emoţiilor
    Pentru aceasta trebuie să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că ele sunt cel mai uşor de manipulat.
    Ce zicea d-l David Icke? (vezi acelaşi mail de pe 25 octobrie):
    «...Ca o consecinţă la cele întîmplate la pasul 1 (apropo, la „pasul 1” era vorba de crearea falsei probleme), vei obţine o reacţie din partea publicului, care se va manifesta fie prin clasica frică, fie prin furie. Iar oamenii se vor plînge autorităţilor: „Faceţi ceva în acest sens!” sau vor accepta ceea ce autorităţile statului vor sugera că trebuie făcut...»


7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
    Pentru aceasta, un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de-a ţine cetăţenii în ignoranţă şi-a manipula opiniile colective după bunul-plac.
    În acest sens, puteţi reciti scrisoare Catastrofa învăţămîntului universitar, trimisă domniilor voastre pe 28 septembrie 2012, articolul respectiv fiind semnat de d-l Dan Ungureanu, profesor universitar la Universitatea Bucureşti.


8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
    Pentru aceasta trebuie să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.
    Îmi pare rău că mă repet, dar simt nevoia să citez iarăşi din „consideraţiile unui mic autor clasic în viaţă”, vezi scrisoarea cu titlul Mic scenariu de film în trei acte (mai ales pentru cei care m-acuză în particular că „n-am argumente cu care să-mi susţin afirmaţiile”):
   «...Vă amintiţi ce isterie era şi la noi prin anii 2002-2003, cînd a apărut la Prima TV emisiunea Big Brother? (e vorba de prima serie) [...] Toată lumea se holba fascinată la tembelizor, pierzînd nopţile cu această emisiune de-a dreptul cretină. „Nu, că stai să vedem cînd i-o trage ăla lu' aia!”, ca să mă exprim pe şleau, cum vorbeau unii dintre colegii mei de serviciu de-atunci...»


9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei
    Pentru aceasta trebuie să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de-a se revolta, devin o turmă şi sînt uşor de controlat.


10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
    Pentru aceasta trebuie să apelezi la toate cuceririle ştiinţei, cu scopul de-a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi-a mulţimilor. În acelaşi timp, trebuie să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel încît poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile guvernamentale de manipulare.
    Ce răspund toate oficialităţile şi purtătorii de cuvînt de pe întreg mapamondul, cînd sînt întrebate despre subiecte precum conspiraţia mondială, Cabala, Illuminati şi proiectele negre care au loc pe ascuns? Că sînt născociri, speculaţii şi” – atenţie mare, stimaţi telespectatori! – „teorii ale conspiraţiei”, cînd, de fapt, conspiraţia este pe FAŢĂ, fără nici un fel de TEORIE în ea!


sursa: Cotidianul.ro

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică în data de 25 noiembrie 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails