luni, 3 martie 2014

Statul care interzice Coca-Cola de la sfîrşitul anului

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică în data de 29 octombrie 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


Statul care interzice Coca-Cola de la sfîrşitul anului
(din ciclul: „Surprize, surprize!”)

autor: Octavian Calei
situl: Ziarul Financiar
data: 10 august 2012

http://i.imgur.com/6UwCLDC.jpg

    David Choquehuanca, ministrul de externe al Boliviei, a anunţat că din data de 21 decembrie 2012 produsele companiei Coca-Cola vor fi interzise în această ţară, scrie revista americană de afaceri Forbes.
    Choquehuanca a explicat că data de 21 decembrie 2012 marchează începerea unui nou ciclu, conform calendarului maiaş. Pentru Choquehuanca, această dată înseamnă sfîrşitul erei capitaliste şi începerea unui nou stil de viaţă, bazat pe comunitate. Guvernul Boliviei va sărbători acest nou început printr-o serie de evenimente ce vor avea loc pe una dintre cele mai mari insule de pe lacul Titicaca, La Isla del Sol (Insula Soarelui). „21 decembrie 2012 înseamnă sfîrşitul egoismului şi-al diviziunii. 21 decembrie trebuie să marcheze sfîrşitul Coca-Cola şi începutul pentru mocochinche (băutură răcoritoare locală cu aromă de piersici). Planetele se vor alinia acum, după 26.000 de ani. Acesta este sfîrşitul capitalismului şi începutul comunitarismului, a spus ministrul de externe al Boliviei.
    Interesant este faptul că Bolivia a decis să interzică Coca-Cola pe teritoriul ei, avînd în vedere că unul dintre ingredientele principale ale băuturii se spune c-ar fi extractul de coca (Compania Coca-Cola refuză să confirme acest lucru, motivînd că formula lor este secretă).
    Frunzele de coca sînt o afacere importantă pentru Bolivia, reprezentînd 2% din PIB, sau aproximativ 270 milioane de dolari (220 milioane euro) şi revendică 14% din afacerile cu agricultura. Coca este vîndută legal în pieţele din unele oraşe boliviene. Există chiar şi un bar de cocaină în La Paz.
    Bolivia pledează pentru legalizarea consumului de frunze de coca, care sînt transformate în mod clandestin în cocaină. În 1961, ONU le-a declarat narcotice ilegale împreună cu cocaina, opiumul şi morfina, cînd în Bolivia consumul de coca avea o tradiţie de secole, fiind adînc înrădăcinată în credinţele diverselor grupuri indigene. „Nici SUA şi nici o altă ţară capitalistă nu are un motiv bine întemeiat pentru a menţine interdicţia consumului de frunze de coca”, a spus preşedintele Boliviei, Evo Morales.
    Coca-Cola nu este prima companie americană care întîmpină dificultăţi în Bolivia. McDonald's a fost nevoită să se retragă din ţară în anul 2000 deoarece nu putea aduce profit. Motivul retragerii se pare c-a fost boicotul cultural al bolivienilor împotriva companiilor americane, concluzionează documentarul „Why McDonald's failed in Bolivia" („De ce-a dat greş McDonald's în Bolivia").

sursa: Ziarul Financiar


PS:
Pe vremea cînd eram în Bucureşti şi lucram la unul dintre locurile de muncă anterioare (între anii 2003-2005), aveam un coleg de serviciu care în fiecare zi bea la birou cîte-o sticlă întreagă (2L) de Coca-Cola. Degeaba i-am spus că nu e sănătoasă pentru organism („Nu mai băga, băi nepoate, atîta otravă de-aia în tine!”), că tot n-a vrut să-nţeleagă.
    Să amintim numai de cantitatea uriaşă de îndulcitor artificial (zahăr sau aspartam) care e folosită cu nemiluita în procesul de fabricare a unor astfel de băuturi răcoritoare aşa-zis „naturale”, care creează dependenţă şi favorizează foarte mult apariţia cancerului. Asta ca să nu mai pomenim de acidul fosforic (H3PO4) conţinut în aceste băuturi carbogazoase, care dizolvă calciul din oase şi le face numai bine rinichilor Dvs. Pentru mai multe detalii vezi ce scrie Wikipedia (ceva mai jos, la Biological effects on bone calcium and kidney health = Efectele biologice asupra calciului din oase sănătăţii rinichilor).
    Pentru cine are urechi de auzit, bine, pentru cine nu, iarăşi bine. În fond, fiecare poate să bage-n el ce otrăvuri vrea.
   Apropo, nu numai Coca-Cola conţine aceste „bunătăţi folositoare organismului”, ci şi celelalte băuturi carbogazoase cu îndulcitori artificiali au „calităţi” asemănătoare. Nu vă luaţi după minciunile pe care le trec ăia pe etichete (de genul „suc natural"), fiindcă înăuntrul acelor cutii de carton (tetra-pack) căptuşite la interior cu ţiplă sau cu folie de aluminiu – atenţie că folia de aluminiu este o altă invenţie la fel de nocivă răspîndită de vestici peste tot în lume – sau înăuntrul buteliilor de plastic (aşa-numitele „PET-uri") se ascund cam aceleaşi surprize servite moca (adică gratuit) cumpărătorilor. Vorba Andreei Marin, la emisiunea-aia de 2 lei de la TVR:

    Te invit aici,
    Nu vei regreta,
    Am atîtea mail-uri plăcute,
    Aceasta-i scrisoarea mea.

    Te invit aici,
    Este şansa ta,
    Îţi voi da să bei
    Doar Moca-Cola
    (plină cu... „Surprize!... Surprize!...”)

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică în data de 29 octombrie 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails