vineri, 13 iunie 2014

Profit maxim pe sănătatea clienţilor din supermarketuri

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică în data de 18 mai 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


Profit maxim pe sănătatea clienţilor din supermarketuri
(din ciclul: „În hipermarketuri nimic nu se aruncă, totul se transformă”)

autor: Vlad Ignat
sursa: ziarul Adevărul
data: 19 aprilie 2012
ora: 18şpe deîmpărţit la 52


    Majoritatea hipermarketurilor şi supermarketurilor sînt dispuse să facă orice pentru a-şi minimiza pierderile, cu toate că pun în pericol sănătatea clienţilor în mod voit. Pentru a scăpa de marfa ieşită din termenul de garanţie, angajaţii hipermarketurilor apelează la tot felul de practici comericale total incorecte şi periculoase.

    Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu, a dispus la începutul acestei săptămîni controlarea mai multor lanţuri de hiper- şi supermarketuri din Bucureşti. Neregulile găsite de inspectorii OPC (n.t. – Oficiul pentru Protecţia Consumatorului) confirmau sesizările din ce în ce mai numeroase ale clienţilor care se plîngeau de mîncarea stricată de pe rafturile magazinelor mari.
    Astfel, caserolele cu ciuperci care treceau de data limită înscrisă pe ambalaj, erau desfăcute şi apoi amestecate cu ciupercile vrac din lădiţele de la cîţiva metri. Carnea alterată era trimisă în afumătorile special amenajate în incinta supermarketurilor, iar a doua zi era plasată din nou pe rafturi, cu titlul de „specialitate afumată”. Pulpele de pui sau curcan în pragul alterării, erau oferite ca superpromoţii, deşi deveniseră deja adevărate ameninţări pentru sănătatea oamenilor.

    ECO doar cu numele
    Puii crescuţi în baterii, care nu călcaseră niciodată pe pămînt, erau vînduţi sub numele pompos de „pui antistres”, iar carnea de porc injectată nu avea nimic pe etichetă care să avertizeze consumatorul că bucata care va ajunge în farfurie este de fapt modificată genetic! O altă metodă folosită de mai toate hipermarketurile din Capitală pentru a scăpa de carnea alterată era s-o direcţioneze către restaurantele proprii, unde era gătită şi vîndută la suta de grame (sub formă de mici, în special).
   Neregulile constatate nu se oprec aici. Chiar şi produsele ambalate beneficiau de diferite şiretlicuri care să dea siguranţă consumatorului că achiziţionează produse de calitate. Laptele nevîndut se întorcea la fabrică unde producătorul schimba doar data la care produsul expira. Alt producător de lactate imprima pe ambalaj imaginea unui pahar în care se adăugau vitamina D şi calciu, deşi produsul nu era aditivat cu aceste adaosuri.
    Din cele 10 unităţi verificate în Bucureşti, inspectorii au găsit astfel de nereguli la 8 dintre magazine. Autorităţile au aplicat un număr total de 10 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 67.000 lei, iar sancţiunile au ajuns chiar la retragerea de la comercializare a acestor produse.


    Comentarii:

    ştiu: 2012-04-19, ora 19:52:36
    Am lucrat la Carrefour Orhideea. Acolo, dacă un salam mai avea o zi sau era expirat de 1-2 zile, se băga în pizza. Din peştele mai vechi se fac fileuri, să nu se vadă capul, sau se face medalion de peşte. Sfatul meu: nu mîncaţi de la Gastronomie (restaurantul propriu al magazinului) şi aveţi grijă la peşte!

    bibi: 2012-04-19, ora 21:04:32
    Corect! cu ce spune cel care-a lucrat la Orhideea! Am prieteni care-au lucrat la Selgros, Kaufland – ce-au povestit oamenii aceia te-apucă greaţa. Carnea nevîndută şi trecută de termenul de garanţie de 2-4 zile este tocată, făcută mici, cîrnaţi, se adaugă tot felul de condimente, să se piardă gustul de stricat, apoi e ambalată şi vîndută!!! Micii care se vînd afară la Kaufland au un gust dubios, te arde pe stomac!! OARE ACESTE SUPERMARKETURI, INDIFERENT CARE SÎNT ELE, AR FACE AŞA CEVA ÎN ŢĂRILE DE ORIGINE DE UNDE PROVIN???
    Domnilor de la ANPC, daţi amenzi de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, închideţi magazinele 24-48 de ore şi la următoarea abatere ridicaţi-le autorizaţia de funcţionare!! Nu aveţi suficient sînge „în instalaţie”??!! Numai aşa se poate face curăţenie în rîndul acestor profitori!!!

    kitty: 2012-04-19, ora 21:10:23
    Peste tot se procedează la fel, prăjiturile vechi şi/sau mucegăite se returnează patiseriilor, care fac salam de biscuiţi şi-l vînd liniştite. Bucătăresele de la Real n-au nici o calificare, sînt în stare să amestece orice porcării în mîncarea gătită. Pîinea veche se face pesmet, pesmetul se amestecă în diferite produse, nimic nu se aruncă. Controalele sînt anunţate....aşa că nu găsesc nimic în neregulă.

    Andrei: 2012-04-19, ora 21:48:17
    Am lucrat şi eu la o multinaţională din alea. Nici nu vă daţi seama cîte zeci de mii de tone de lapte expirat era re-datat şi introdus din nou în comerţ. NU GLUMESC ŞI NU SPUN MINCIUNI. Din păcate am luat şi eu parte la aşa ceva!

    Lisa: 2012-04-19, ora 22:02:48
    Locuiesc în Franţa şi pot afirma că-n supermarketurile de aici se practică acelaşi lucru!!!! Noroc cu jurnaliştii sub acoperire. Aici controalele sînt anunţate, deci, ca şi-n România, la un control totul este „curat”.
    Cora, Carrefour, Auchan = made in France (eu nu mai calc în ele!!!), mă aprovizionez din magazinele mici sau de la producători. Vreţi să susţineţi economia locală, mergeţi la făbricuţe, la micii producători, la magazinele Bio.

    benu: 2012-04-19, ora 23:46:02
    Nu vă faceţi probleme, peste ocean e la fel: şi aici stau pe raft produsele expirate. Nu mai contează sănătatea... banul să iasă! Peste tot e la fel.

Claudiu: 2012-04-20, ora 00:17:27
    Satana să-i scuture pe-ăştia de la CrisTim. Am mîncat salam săsesc şi m-am ales c-o erupţie pe piele de toată frumuseţea. Acuz CrisTim, deoarece a fost singurul tip de mezel consumat de mine în acele zile, iar în rest am mîncat doar mîncare gătită cu produse de casă. Asta se-ntîmplă cînd cumpăr porcării din magazin.

    Roman: 2012-04-20, ora 01:44:10
    Veniţi în UK (n.t. – Marea Britanie) să vedeţi că este la fel! Mănînc ceva cumpărat din Tesco sau ASDA şi după aia am gust de parfum în gură! Juma' din englezi sînt graşi, bolnavi, buboşi etc!!!

    @canada: 2012-04-20, ora 06:07:55
    Şi aici e la fel... Torturile sînt congelate şi vîndute după 3 luni ca fiind proaspete. După decongelare, ce rămîne nevîndut se face tort din nou... Fructele ajung sub diverse forme suc, legumele sfîrşesc într-un soi de sandvişuri. Singurul lucru diferit este că totuşi produsele n-ajung să fie alterate...tot ce este cu 1-2 zile înainte de expirare ajunge la reducere de pînă la 50%. De ce să-i acuzăm pe români, cînd totul este la fel în toată lumea? – ar fi nedrept.

    periculosul: 2012-04-20, ora 08:40:28
    Toate astea sînt împrumutate din capitalism. Pe vremuri nu se strica nimic, că era marfă puţină şi se vindea rapid. Acum se contrafac cu E-uri şi noi le halim ca proştii. Iar cele expirate sînt la promoţie, şi noi credem că sînt ieftine şi de proşti le cumpărăm. Să se-nchidă toate supermarketurile şi să vedeţi apoi vînzări la micii comercianţi. Moarte comerţului în aceste bombe biologice!!!

    mihai: 2012-04-20, ora 12:31:42
    De ce oare nu ni se şi spune despre ce magazine este vorba? Mi se pare inacceptabil ca după neregulile constatate să le dai o amendă infimă, de 67.000 lei, şi să-i laşi în continuare să funcţioneze. Aceste magazine ar trebui închise în secunda doi...dar pe urmă de unde să mai iasă şpaga???

    citizenKabuto: 2012-04-21, ora 09:11:23
    Oameni buni, situaţia stă cam aşa. La început, supermarketurile exclud toţi competitorii mici din zonă cu preţuri de dumping (adică extrem de mici), iar apoi, ca să recupereze pierderea, vînd marfă expirată, produse toxice. Ştiţi doar că mîncarea sintetizată chimic e cea mai TOXICĂ, fie că este „în garanţie” sau nu. Soluţia: cumpăraţi de pe piaţa locală, chiar dacă au preţuri mai mari, şi nu mai susţineţi multinaţionalele.


sursa: ziarul Adevărul


PS: Ceea ce nu-nţelege lumea este faptul că supermarketurile, hipermarketurile şi toate jegurile de fast-food-uri (McDonald's, KFC, Burger King, Spring Time, Snack Attack ş.a.m.d.) care-au invadat România post-decembristă sînt conduse tot de către aceeaşi elită masonică (prin intermediul aceloraşi bănci aflate-n proprietatea Illuminati). Iar faptul că se creează o aşa-zisă „concurenţă” între ele (vezi „războiul mediatic” dintre Coca-Cola şi Pepsi) este doar o chestie de suprafaţă, un fel de praf în ochi cu care să-i păcălească pe fraieri şi să le distragă atenţia-n altă direcţie („Ăştia-s concurenţi veritabili, frate, nu vezi cum se luptă-ntre ei care să fie primul pe piaţă?”).
    Motivul real pentru care-au apărut şi la noi aceste magazine după '89 (pentru că la capitalişti există încă de la înfiinţare) este pentru a obişnui populaţia – încet-încet, prin politica paşilor mărunţi – să mănînce cît mai prost, cît mai pe fugă (dacă s-ar putea deloc ar fi minunat!) şi să consume tot felul de alimente cu E-uri şi otrăvuri care distrug sănătatea şi creează dependenţă la nivelul subconştientului (este cazul băuturilor carbogazoase cu îndulcitori), lucruri de care cetăţeanul de rînd n-are habar. Şi pe lîngă neajunsurile enumerate mai sus, această mîncare aflată-n galantare mai şi îndobitoceşte (pe bune, vezi aspartamul din alimente şi-n special din băuturile „răcoritoare”).
    Prin urmare, controalele şi verificările care se fac sînt doar de suprafaţă, ca să le-nchidă gura cetăţenilor şi să nu mai facă atîta gălăgie, în realitate sforile în domeniul alimentaţiei fiind trase de sus de tot, de la un nivel foarte înalt care – atenţie! – depăşeşete cu mult aria geografică a României şi se-ntinde pe tot globul. Aşa că-s slabe speranţe să se intervină şi să se modifice ceva în legislaţie sau să fie interzise aceste magazine.
    Însă omul de rînd vede doar la 2 centimetri în faţa ochilor, atît, fiindc-aşa l-au educat să gîndească emisiunile difuzate la tembelizor, să judece cît mai puţin, cît mai aproape de momentul prezent şi cît mai pe scurt, fără să poată distinge imaginea de ansamblu. Prin urmare, lumea este tentată să observe numai faptul că supermarketurile sînt puse pe căpătuială şi că patronii lor vor să facă profit cu orice preţ. În rest, partea ascunsă a problemei nu-s în stare s-o intuiască. De pildă, alimentarele şi gostaturile de pe vremea lui Ceauşescu au dispărut iar întreprinderile şi fermele româneşti au fost aduse-n stare de faliment spre a fi închise, astfel încît „hrana noastră cea de toate zilele” să fie adusă din import – pe bani grei, evident –, iar populaţia să se-mbolnăvească consumînd-o şi să piară încet-încet, pe tăcute.
    Ca atare, puneţi mîna şi căutaţi să mîncaţi cît se poate de sănătos. Duceţi-vă şi cumpăraţi cît mai multe alimente din piaţă, de la ţăranii veritabili, (mă refer la adevăraţii producători, nu de la ţigani, precupeţi şi speculanţi). Luaţi de la ei cît mai multe fructe, legume şi verdeţuri proaspete şi încercaţi să le consumaţi în stare crudă, fără să le preparaţi termic. Nu mai daţi banii pe toate E-urile din supermarketuri doar pentru c-aşa i-aţi văzut pe alţii c-o fac.

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică în data de 18 mai 2012 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails