vineri, 7 februarie 2014

Mai e un ceas, mai e un pic pînă la marele nimic

Articolul de mai jos a fost primit prin poştă electronică în data de 13 februarie 2013 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.


Mai e un ceas, mai e un pic pînă la marele nimic
(din ciclul: Întrebarea „Would you be my valentine?” răstălmăcită puţin altfel)

autor: Călin
situl Times New Roman
data: 06 februarie 2013
ora: 14:52


    Mai e puţin pînă la „Triada Groazei”: Valentine's Day, 1 Martie şi 8 Martie
http://i.imgur.com/NxSaaTj.jpg    Milioane de bărbaţi sînt cu psihicul la pămînt! De săptămîna viitoare se intră în cea mai neagră perioadă a anului, cunoscută drept „triada groazei”. Între 14 februarie şi 8 martie, bărbaţii se văd nevoiţi să facă gesturi romantice, să cumpere cadouri pentru partenere, fără însă a lăsa să se vadă că aceste gesturi îi indispun la culme.
    „Faptul că trebuie să se comporte contrar voinţei lor îi face pe bărbaţi să cadă foarte uşor în depresie”, a explicat un reputat psiholog. „Ştiu foarte bine asta, pentru că şi pe mine mă ia depresia cînd mă gîndesc ce perioadă cumplită mă aşteaptă.”
    Mulţi bărbaţi sînt atît de disperaţi încît încearcă prin orice mijloace să se îmbolnăvească în aceste zile: vizitează spitale, merg în tricou pe stradă, dorm cu geamurile deschise. În schimb, alţii fac gesturi scandaloase, în speranţa că se vor certa temporar cu partenera, cît să scape de perioada inumană care-i aşteaptă între 14 februarie şi 8 martie.

sursa: Times New Roman (cotidian independent de umor voluntar)


PS: Ca să nu se supere unii telespectatori pe mine, hai să traducem pentru toată lumea ce-am vrut să spun în subtitlu: „Ai vrea să fii valentinul meu/valentina mea?” (cu sensul de „iubit” sau „iubită”, că la englezi aşa e, unele chestii se iau la grămadă, nu contează că-s bărbaţi sau femei – respectiv iubiţi sau iubite).
    Pe de altă parte, băiatul care-a semnat articolul a uitat să ia-n calcul şi Dragobetele (ziua de 24 februarie). Mă, ce să zic?! Cu două dintre sărbători (Dragobete şi Întîi Martie) mă împac destul de bine, pentru că-s de-ale noastre, sînt tradiţii autohtone pe care le simt altfel. Însă cînd aud de „Ziua Valentinilor” („Valentine's Day”, „Ziua îndrăgostiţilor” sau „Ziua inimilor roşii străpunse de săgeţi multicolore”, sărbătoare care-n opinia multora nu este decît un kitsch adus de la ăia de peste Ocean, iar trustul Media Pro – prin ProFM şi ProTV – a avut un cuvînt greu de spus în acest sens), îmi vine să-mi iau cîmpii de furie şi neputinţă. La fel şi cu „sărbătoarea de Halloween”, pe care tot ei au mediatizat-o în neştire atunci, la începuturi, în anii '90.
    Chestiile-astea aduse din import nu-s decît un mare fîs al consumerismului cu sclipici. Sau cum bine spunea Cristi Minculescu, într-unul din cîntecele formaţiei Iris:

    Mai e un ceas, mai e un pic
    Pînă la marele nimic!PPS: Pentru cine nu ştie despre ce este vorba, iată ceva mai jos o mostră de pe YouTube cu acea celebră piesă de odinioară a Irişilor („Cei ce vor fi”, albumul „Iris” – 1984):


    Şi ca să facem totuşi o legătură între „Ziua Îndrăgostiţilor”, care stă să bată la uşă, şi „sporturile” pe care le practica d-l Cristian Minculescu în perioada de tinereţe (halbere şi sticlism, dar mai ales votcă la greu), o să vin şi-o să răstălmăcesc în engleză o întrebare idioată care se tot repetă-n perioada asta de efervescenţă hormonală mediatic indusă:

    Would you be my Ballantine?


    E-he, pentru cei care nu ştiu, replica aceasta se trage dintr-o scrisoare muuuult mai veche, expediată unora dintre voi în data de 14 februarie 2005 (mai exact, la ora 17:01, cel puţin aşa figurează la mine-n dosar). Păi, să tot fi trecut 8 ani de zile de-atunci, nu-i aşa?...

Articolul de mai sus a fost primit prin poştă electronică în data de 13 februarie 2013 de la un coleg care, la rugămintea mea, şi-a dat acordul să-l public pe acest blog. Dacă doriţi să copiaţi acest material şi să-l urcaţi în altă parte pe Internet sau să-l trimiteţi pur şi simplu pe mail, politeţea vă obligă să specificaţi sursa de provenienţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenţie: Comentariile care conţin violenţă de limbaj vor fi şterse!

Related Posts with Thumbnails